Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΩΝΗΕΝΤΩΝ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Χ

Για να κάνουμε και το γραμματάκι Χ που τόσο αβίαστα μας βγήκε μια και μιλάμε για τον χειμώνα!Είδα πριν λίγες μέρες μια πολύ ωραία δραστηριότητα στο http://www.elniplex.com
 με τα φωνήεντα και ήταν ότι πρέπει για να δώσω στα παιδιά να καταλάβουν την έννοια των συλλαβών και να τα συνδυάσουμε με το γράμμα Χ..
Τα φωνήεντα είναι φωνούλες που φωνάζουν δυνατά...Ανοίγω το στόμα και βγάζω τα φωνήεντα...Στο παρελθόν έχω κάνει στα παιδιά πολλές τέτοιες φωνολογικές ασκήσεις αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να διδάξω στα παιδιά μαζεμένα τα φωνήεντα...Γιατί όχι....Έτσι λοιπόν αφού τα φωνάξαμε δυνατά και τα γράψαμε στον πίνακα είπαμε να τα απομονώσουμε από τα σύμφωνα...
 Και φτιάξαμε τον σάκο των φωνηέντων, ένας σάκος με 7 κύκλους,όσα και τα φωνήεντα, και ζήτησα από τα παιδιά να βάλουν σε κάθε κύκλο τα φωνήεντα....Το πήγα και λίγο παραπάνω και μετρήσαμε πόσα φωνήεντα βρήκαμε σε κάθε κύκλο!!!
Φτιάξαμε και το τρένο των φωνηέντων...Σε κάθε βαγόνι επιβιβάστηκε και ένα γράμμα και έπρεπε να βρούμε τους συνεπιβάτες του δηλαδή λέξεις που αρχίζουν από το ανάλογο φωνήεν ή όπως είπε ένα νηπιάκι μου "κυρία όλων των επιβατών τα ονόματα να αρχίζουν από αυτά τα φωνήεντα..".Γι αυτό και γράψαμε και πολλά ονόματα!!!!


Ευκαιρία και για το γνωστό τραγουδάκι του χειμώνα με τα φωνήεντα!!!


Κι επειδή αυτές οι μέρες είναι βροχερές φροντίσαμε να έχουμε πολλά κινητικά παιχνίδια....
 • Μοίρασα στα παιδιά καρτέλες με τα διάφορα φωνήεντα.Ξεκινήσαμε να τραγουδάμε το τραγούδι.Σε κάθε στροφή τα παιδιά που είχαν το αντίστοιχο γράμμα σηκώνονταν και χόρευαν...


 • Ξαναμοιράστηκαν οι καρτέλες...Τα παιδιά με υπόκρουση μουσικής χόρευαν.Όταν η μουσική σταματούσε σήκωνα μια καρτέλα με ένα φωνήεν.Τα παιδάκια με τις αντίστοιχες καρτέλες έπρεπε να τρέξουν κοντά μου και να φωνάξουν δυνατά το γράμμα της καρτέλας τους...


Την δραστηριότητα δεν την πήγα παρακάτω γιατί αρχικός σκοπός ήταν το Χ και οι συλλαβές από Χ.
Να πως σχημάτισαν τα παιδιά το γράμμα Χ με το σώμα τους...
 • Στη συνέχεια βρήκαμε πολλές λέξεις από Χ και το γράψαμε....
 • Καιρός να παντρέψουμε το Χ και με τα φωνήεντα που μάθαμε τις προηγούμενες μέρες και να φτιάξουμε συλλαβούλες!!!!Φτιάξαμε τα σπιτάκια των συλλαβών ΧΑ, ΧΕ, ΧΟ .Τα σπιτάκια και τις καρτέλες τα πήρα από την Τάνια Μάνεση.Για να το κάνω και πιο διασκεδαστικό, για να βρουν τα παιδιά τις λέξεις, τους έλεγα αινίγματα...Π.χ για να βρούνε την λέξη "χελιδόνι", το αίνιγμα ήταν "είμαι πουλί αποδημητικό, μαύρο από πάνω, άσπρο από κάτω και ψαλιδωτή ουρά".Το ίδιο συνεχίστηκε και με τις άλλες λέξεις...


Και το Χ στολισμένο με χιονονιφάδες....

22 σχόλια:

 1. Τέλειο το τρενάκι με τις λεξούλες, Μαρία μου!!! Πολύ καλή και η αναπαράσταση του "Χ" με το σώμα των παιδιών!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο σας, πολύ καλή προσέγγιση..ο σακος με τα φωνηεντα, το τρενάκι..ολα υπέροχα!! Ειδικά το πάντρεμα του χ με τα φωνήεντα, το κρατάω για επόμενη δραστηριότητα.Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ!! ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΣΕ ΦΙΛΩ ΓΛΥΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ !!!!!!!!!ΤΟ ΞΕΤΙΝΑΞΑΤΕ ΤΟ Χ !!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τέλεια δουλειά,τα φωνήεντα ,το τρενάκι τα παιχνίδια ....!!!!! Συγχαρητήρια Μαρία !!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαρία μπράβο. Εξαιρετικά.Το τρενάκι και η "αναπαράσταση" του Χ κέρδισαν τις εντυπώσεις μου. Σ'ευχαριστώ για την αναφορά. Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τι εξαιρετική προσέγγιση!!! Συγχαρητήρια κοπέλα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστώ κορίτσια!Είχα τους ενδοιασμούς μου για τα φωνήεντα αλλά ευτυχώς βγήκε πολύ κατανοητό για τα παιδιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΑΥΜΑΣΩ
  ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΛΑ
  ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ ΚΑΙΙΙΙΙ ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟ ΜΑΡΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολύ όμορφες όλες οι δραστηριότητες Μαρία μου!!!Αλλά μπερδεύτηκα λίγο.Γιατί να διδάξουμε φωνήεντα και σύμφωνα στα παιδιά;Μπορούμε να παίξουμε με τα γράμματα και τις φωνές των γραμμάτων ,όπως και πολύ εύστοχα έχετε κάνει στις δραστηριότητες σας .Ας αφήσουμε το δημοτικό να το κάνει αυτό.Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Το ξέρω Άννη μου και ποτέ δεν το είχα ξανακάνει!!!!Ήταν δοκιμαστικό και ήθελα να τα βοηθήσω με το πάντρεμα του Χ και να κάνουν πιο εύκολα συλλαβούλες!!!Ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών κάθε χρονιά προχωράς ως εκεί που σε παίρνει.Στόχος δεν ήταν να μάθουν τα παιδιά τα φωνήεντα αλλά να τα ταιριάξουν με το Χ..Μου βγήκε αρκετά καλά παρόλο που το φοβόμουν, και το πήγα ως εκεί που έπαιρνε!!!!Άλλωστε όλα έγιναν με πολύ παιγνιώδη τρόπο! Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι κάποια πράγματα είναι δουλειά του Δημοτικού!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ! ΑΛΛΑ ΚΙΑ ΕΜΝΑ ΤΑ ΦΩΝΗΕΜ[ΝΤΑ ΚΑΠΩΣ ΜΟΥΕ ΚΑΝΑΝ... ΑΝΑ ΔΕΝ ΤΑ ΟΝΜΑΖΕΣ ΕΤΣΙ; ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΔΥΝΑΤΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. την αρχή Αριάδνη έτσι τα ονομάσαμε, φωνούλες που φωνάζουν δυνατά, ώσπου ένα παιδάκι είπε ότι αυτά τα λέμε φωνήεντα! Και σκέφτηκα γιατί όχι και απλά τα ονομάσαμε με το πραγματικό όνομά τους..Δεν ήταν σχεδιασμένο..έτσι βγήκε......και δεν το τραβήξαμε και παραπάνω.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλό μου Μαράκι γι άλλη μια φορά σε συγχαίρω για την καταπληκτική δουλειά σου !!!!!!!!!!!!!
  Δυστυχώς τα δικά μας είναι πολύ μικρούλια για φωνούλες και γραμματάκια .. Μακάρι η κόρη μου που είναι στα νήπια να είχε τέτοια δασκάλα !!!!!!!!!!!!!!
  Σ αγαπώ !!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ευχαριστώ κορίτσι όμορφο!!!!Πάντα με τον καλό σου λόγο!!!!Τα αισθήματα αμοιβαία!!!!!Τα φωνήεντα τα προσπάθησα φέτος πολύ χαλαρά γιατί έχω τάξη αστεράτη!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Μαράκι μου , όλα τέλεια !!! Χιλιάδες μπράβο σου αξίζουν !!!!
  Η νηπιαγωγός πάντα προχωρά , ανάλογα με το επίπεδο και τα θέλω των παιδιών κι όταν φυσάει το τμήμα ,καλά κάνεις και τα πας ένα βήμα μπροστά ... δηλ όχι μόνο ένα !!!!!!
  Συνέχισε με τη ίδια δημιουργική διάθεση και τα μικρά αστεράκια σου θα σε ανταμείψουν , βλέποντας τα να μαθαίνουν σα σφουγγάρι όσα τους προσφέρεις μέσα από την αγάπη σου και την εφευρετικότητά σου !!!!!!!!!
  πολλά φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Κι επειδή πέρα από το υπέροχο έργο σου , είσαι και μία υπέροχη βορειοελλαδίτισσα , και σε νιώθω ακόμη ποιο δίπλα μου , σου στέλνω βραβειάκι με πολύ αγάπη !!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ευχαριστώ κορίτσια μου αγαπημένα για τα καλά σας λόγια!Σας αγαπώ και σας φιλώ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Πολύ μου άρεσε Μαρία! Τετοιοι πειραματισμοί είναι υπέροχο να γίνονται! Μπράβο και καλή συνέχεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή