Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ-ΔΡΩΜΕΝΑ

25η Μαρτίου στο σχολείο μας......Δεν είχαμε πολλές μέρες να ασχοληθούμε με την εθνική μας γιορτή γιατί έπεσαν οι Απόκριες πολύ κοντά,αλλά κάναμε ότι μπορούσαμε.
Προσπαθήσαμε μέσα από τις δραστηριότητες μας να επικεντρωθούμε στο βασικό μήνυμα της Εθνικής μας αυτής γιορτής, δηλαδή το δικαίωμα ενός λαού να είναι ελεύθερο και να έχει ανέπαφη την πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα.
Διαβάσαμε πολλά βιβλία,εγκυκλοπαίδιες και είδαμε πολλές εικόνες και πίνακες ζωγραφικής για να μπορέσουν τα παιδιά να μπουν στο πνεύμα εκείνης της εποχής και να κατανοήσουν πόσο σημαντικό γεγονός ήταν και είναι για την Ελλάδα η Ελληνική επανάσταση.....
Σιγά σιγά στολίσαμε την τάξη μας με κατασκευές και της δώσαμε άρωμα ελληνικό......Διαβάζοντας τα ΅Ελληνάκια΅, ένα καταπληκτικό παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου, μιλήσαμε και για την λαική μας παραδοσιακή τέχνη αλλά και για τις παραδοσιακές στολές.Η εικονογράφηση του παραμυθιού είναι όλη από παραδοσιακά κεντήματα που ύφαιναν οι κοπέλες στα προικιά τους τα παλιά χρόνια!Φέτος δεν δώσαμε φωτοτυπίες να ζωγραφίσουν τα παιδιά αλλά αφήσαμε την φαντασία τους ελεύθερη να ζωγραφίσουν όποια εικόνα- σκηνή τους έκανε εντύπωση.Και δεν μας απογοήτευσαν καθόλου......

Κάναμε και το παραδοσιακό μας καδράκι με την τεχνική στένσιλ.Τα στένσιλ τα έχουμε φτιάξει εμείς.....


Το παραμύθι από τα παιδικά μου χρόνια ξαναβγήκε από το χρονοντούλαπο για να μας δείξει τις παραδοσιακές στολές της πατρίδας μας...


Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η 25η Μρτίου είναι διπλή γιορτή.Εκτός από εθνική είναι και θρησκευτικη.Γιορτάζουμε την χαρμόσυνη είδηση που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς Την Παναγία ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Χριστός.
Η κατασκευή μας ήταν μία κάρτα που την βρήκαμε από την συνάδελφο Αριάδνη Ευαγγελοπούλου που θύμιζε πολύ την τεχνική του βιτρώ.
Η γιορτή μας φέτος έγινε ¨εντός των πυλών¨, δηλαδή χωρίς την παρουσία των γονέων και χωρίς να δώσουμε ποιήματα.Κι αυτό γιατί προτιμήσαμε να ασχοληθούμε όμορφα και χωρίς πιέσεις με τα σημαντικά μηνύματα της 25ης Μαρτίου και να κάνουμε πλήθος ουσιαστικών δραστηριοτήτων χωρίς την ασφυκτική πίεση των προβών και των σκηνικών.Μάθαμε τα τραγούδια μας,τους χορούς μας,κάναμε τις δραματοποιήσεις μας χωρίς το άγχος χρονικών πιέσεων.Έτσι πιστεύω ότι και τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν καθώς όλα έγιναν μέσα σε μια χαλαρή και ευχαριστή ατμόσφαιρα...Μερικά στιγμιότυπα από την απέρριτη γιορτούλα μας που τα είχε όλα....τραγούδια,χορούς και δραματοποίηση!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

5 σχόλια: