Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ "Φ"

Πιστεύω ότι το γράμμα Φ είναι εύκολο για τα παιδιά κυρίως για να το προφέρουν.Το συναντήσαμε πολλές φορές αυτές τις ημέρες καθώς δουλέψαμε πολύ με τα φύλλα και ασχοληθήκαμε με το φθινόπωρο.Επίσης έχουμε και ένα παιδί που το όνομα του ξεκινάει από το γράμμα Φ.
Ξεκινήσαμε με την προφορά του, φυσικά με παιγνιώδη τρόπο.Κάναμε κερί το δαχτυλάκι μας και το φυσήξαμε για να το σβήσουμε, φυσήξαμε δυνατά σαν τον αέρα, στην αρχή σιγά και ύστερα πολύ δυνατά.....
 • Τους ζήτησα να μου βρουν λεξούλες που ξεκινάνε από το γράμμα Φ στην αρχή και όταν κάνανε λάθος στο αρχικό γράμμα πχ. κάποιο μου είπε την λέξη θάλασσα τότε παίζαμε την "χαλασμένη λέξη",δηλαδή αν η θάλασσα ξεκινούσε από φ θα λεγόταν φάλασσα; Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους άρεσε ιδιαίτερα.
 • Σε δεύτερο στάδιο κολλήσαμε και άλλο γραμματάκι να κάνει παρέα με το Φ, έτσι δημιουργήσαμε την συλλαβούλα του ΦΑ, του ΦΕ και του ΦΟ. Τώρα μπορούσαμε να βρούμε λέξεις πιο εύκολα.
 • Φτιάξαμε το γράμμα Φ με ένα στεφάνι και ένα ραβδί.Τριγύρω τους έβαλα πράγματα που αρχίζουν από Φ αλλά και πράγματα που αρχίζουν από άλλα γράμματα.
 • Τους ζήτησα να βάλουν στο στεφάνι μόνο τα πράγματα που αρχίζουν από Φ.
 • Με αυτά φτιάξαμε τον πίνακα του Φ.

 • Πως μπορούμε να το φτιάξουμε με το σώμα μας;Πολλές και καλές ιδέες...

 • Φτιάξαμε το Φ με πλαστελίνη και τα παιδιά με το δάχτυλό τους σχημάτιζαν το γράμμα.
Και τελειώνω με τον υπέροχο στολισμό του τοίχου μας που δημιούργησε η συνάδελφός μου κ. Λίτσα με το φθινοπωρινό τοπίο, το οποίο μας έδωσε και την αφορμή γι αυτές τις δραστηριότητες.Τα δέντρα και το κοριτσάκι είναι μόνιμα αναρτημένα στον τοίχο και ανάλογα με την εποχή αλλάζουμε τα άλλα στοιχεία.

2 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΙΑ!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πραγματικά πολυ ωραίες κ ολοκληρωμένες. Κ το τοπίο εμπνέει

  ΑπάντησηΔιαγραφή